04-02-12

Bevrijding van een moordenaar in Geetbets

Brussel, 4 september 1793, Protocol van de Geheime Raad.

De meier van Geetbets, ’s Heeren, schrijft dat zijn voorganger een mandaat tot prise de corps had ten laste van Martin Roelandts.  Deze is er niet voor teruggedeinsd  op  1 november 1792 opnieuw in de jurisdictie van Geetbets op te duiken, om een tweede moord te plegen op de persoon van Jean Lejeune, sergeant van genoemd dorp. Hij is eind juli van dit jaar opnieuw in de jurisdictie van Geetbets verschenen,  toen de meier van Geetbets van de rechters van deze gemeentet een vernieuwing van het arrest tot gevangenname heeft verkregen.

Genoemde Roelandts werd door de sergeant van Geetbets opgepakt, met de hulp van de sergeant van Budingen, alsook van de patrouillanten van Budingen. Toen ze bij het dorp Oplinter kwamen, met hun gevangene die ze naar de Halse Poort begeleidden, werden ze aangevallen door een groot aantal boeren, gewapend met stokken en musketten. Ze bevrijdden de gevangene en losten enkele musketschoten op de sergeanten, waardoor die gedwongen werden de vlucht te nemen.

Dergelijke excessen dienen ten allen prijzen vervolgd te worden, uit angst dat de straffeloosheid de schuldigen nog meer zou aanmoedigen.

De Geheime Raad vraagt dat zijne Koninklijke Hoogheid [de landvoogd van de Oostenrijkse keizer] orders geeft om hen te straffen en de openbare orde te herstellen.

 Bron: ARA, Geheime Raad, 582/A

-Dit verhaalt speelt zich af ten tijde van de Oostenrijkse Restauratie, tussen medio 1793 en medio 1794, na afloop van de eerste Franse bezetting. We weten niet in hoeverre hier politieke motieven speelden, waarschijnlijk wel, omdat het slachtoffer de sergeant van Geetbets was, een politionele vertegenwoordiger van het Oostenrijkse regime. Ook is het moeilijk denkbaar dat de bevolking een moordenaar  van gemeen recht uit eigen beweging zou bevrijden.-

12:19 Gepost door Hagelandia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.